Нова измама заля бизнес профили и собственици на онлайн магазини в най-използваната социална мрежа у нас. На развален български те получават оплакване от клиент. Не става въпрос обаче за източване на пари от бизнес акаунти, а за схема за шпионаж, предаде NOVA

Беше много забавно понеже започва с думите „здравей, магазин”, обясни Рубен Лазарев, който е мениджър в книжарница. Съобщението продължава с оплакване на развален български език. Както и с призив да бъде отворен файл, който би трябвало да е изображение на закупен счупен продукт от онлайн магазин.

След като получава въпросното съобщение, Лазарев предупреждава и хората, които следят профила на управляваната от него книжарница в интернет.

Нова онлайн измама при продажба на лични вещи

„Буквално два дни след нас заваля из цяла България – много клиенти започнаха да коментират под този пост”, допълни той.

Сред тези, които получават същото съобщение и призив да изтеглят файл, е и собственикът на зоомагазин Кирил Панайотов. Той обаче не става жертва на тези хакери, тъй като вече се е „опарил” веднъж.

„Четири от компютрите ми тотално изгоряха. Получихме повторен имейл, който гласеше, че трябва да заплатим 1500 долара, превалутирани в биткойни”, каза той.

istock
istock

Оказва се, че хакерите невинаги попадат на действащи бизнеси или онлайн магазини, както в случая на Елия Атанасова.

„Артикулите, които ние изработвахме преди време, бяха само текстилни – нямаше как да се счупят. Съобщението не е направено съвсем универсално – не работи за всички видове продукти и за всички онлайн магазини”, каза жената, собственик на вече несъществуваш онлайн магазин.

Мамят потребители с нови схеми

Финансова измама или друг риск грози тези, които последват инструкциите и отворят изпратения файл. Проверката направи експертът по киберсигурност Любомир Тулев.

„Този файл се използва за тип шпионаж. Основната цел на атаката е да се свали въпросният файл, който да отключи вратата на компютъра и да даде отдалечен достъп на тази хакерска група към компютъра на жертвата. Става въпрос за китайска хакерска група, известна като Mustang Panda. Най-лошото е, че потребителят дори не разбира за тази атака и че оттук нататък е следен”, обясни Тулев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg