В училищата и детските градини задължително да се предлагат биохрани и мед.

Това
предвижда промяна в Наредба № 8 за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения, училищните столове.

Тази възможност е предвидена за прясно пастьоризирано мляко, млечни продукти – кисело мляко, сирене и кашкавал, за плодове и зеленчуци и за пчелен мед.

Сред аргументите на вносителят – министерството на земеделието, е, че съвременните родители все повече предпочитат да хранят децата си с биологични продукти, тъй като те са най-безопасни и най-полезни за детето.

Има ли нитрати във вносните зеленчуци

Биохраните и пчелният мед стават част от схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“,
предвижда друга промяна.

Най-малко 4 различни вида плодове и/или зеленчуци месечно и най-малко 4 от доставките, но не повече от 6, трябва да се именно биологично произведени за учебна година.

Пчелният мед за децата трябва да е биологично произведен на територията на ЕС и да е закупен или доставян от оператори, вписани в съответния регистър.

Освен това се изисква да се доставя в индивидуални опаковки с ненарушена цялост. Допустимото количество, разпределяно по схемата, е от 12 до 15 грама на ден за дете.

Друга промяна предвижда безплатните плодове и зеленчуци, раздавани в детските градини и училищата, задължително да бъдат тествани за наличие на остатъчни количества от пестициди в предоставяните плодове и зеленчуци по схема „Училищен плод“.

За целта БАБХ, която контролира безопасността и качеството на разпределяните по схемите продукти, сключва с Държавен фонд "Земеделие" споразумение за сътрудничество при извършването на контрола включително и изпитване за остатъчни количества от пестициди.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg