В края на миналата година мнозинството от гражданите на ЕС оценяват положително борбата с пандемията. Това показва проучване на общественото мнение, представено днес от Европейския парламент.

Почти трима от четирима участници в допитването (72 на сто средно за ЕС и 68 на сто в България) са на мнение, че планът за възстановяване на европейската икономика ще позволи на тяхната страна да преодолее по-бързо последиците от пандемията. С 10 на сто нараства броят на положителните нагласи към ЕС (50 на сто) в сравнение с есента на 2019 г., като за България делът им достига до 59 на сто. Общо 66 на сто в ЕС (61 на сто в България) са оптимисти за бъдещето на ЕС.

Борисов: През април, май, юни държавата може вече да излезе от кризата

Очакванията за личното благосъстояние остават песимистични - 53 на сто в ЕС са на мнение, че икономическата обстановка в тяхната страна след една година ще бъде по-лоша. В България такова е мнението на 55 на сто от участниците.

Едва 21 на сто вярват, че състоянието на националната икономика ще се подобри през следващата година, като в България този дял е 13 на сто. Повече от половината (52 на сто) в ЕС очакват условията им на живот след една година да останат без промяна, като за България делът им е 40 на сто.

Една четвърт от участниците (24 на сто) в ЕС са на мнение, че след една година условията им за живот ще се влошат, като в България повече от една трета (35 на сто) са на това мнение.

Кое пречи на развитието на Северна България


Общо 21 на сто в ЕС очакват, че условията им за живот биха били по-добри през следващата година, докато делът в България на тези отговори е едва 15 на сто.

Близо половината (48 на сто) от участниците в допитването очакват от ЕП борбата с бедността и социалните неравенства да бъде на водещо място в дневния ред, като за България такъв отговор дават 61 на сто от гражданите. Това е основна цел за почти всички държави от ЕС, с изключение на Финландия, Чехия, Дания и Швеция, където борбата срещу тероризма и престъпността е на първо място.

istock
istock

Българите поставят тази цел на трето място с дял от 36 на сто (средно за ЕС този показател е 35 на сто, също на трето място), след нуждата от предоставяне на достъпна храна за гражданите и справедлив стандарт за живот на земеделските стопани (37 на сто).

България губи по 100 млн. евро на седмица заради мерките

Общо за ЕС следват по важност мерките за осигуряване на качествено образование за всички (33 на сто), както и за опазване на околна среда (32 на сто). Данните за България сочат, че за 31 на сто достъпът до качествено образование е най-важен, а за 24 на сто - опазването на околната среда. Общо 35 на сто от българските участници определят за важни мерките за пълна заетост в държавите от ЕС.

Защитата на правата на човека по света (51 на сто за ЕС и 48 на сто за България) и равенството между мъжете и жените (42 на сто за ЕС и 24 на сто в България) остават от първостепенно значение. Съпричастността между държавите е посочена на трето място в ЕС с 41 над сто, докато делът на българските отговори за тази цел е 54 на сто. За българските участници свободата на словото е на трето място по важност с 36 на сто (38 на сто в ЕС).

istock
istock

Пандемията и други общи предизвикателства, като промените в природата, са сред причините 63 на сто от участниците в допитването от ЕС (55 на сто в България) да очакват ЕП да играе по-важна роля.

ИПИ: Пътят напред няма да дойде от мерките на правителството

Едва 27 на сто в ЕС (35 на сто от българите) подкрепят настоящия облик на ЕС, а 44 на сто (34 на сто за България) "по-скоро подкрепят ЕС", но биха желали промени. На европейско равнище 22 на сто от участниците "са по-скоро скептични към ЕС, но може да променят мнението си, ако бъде осъществена радикална промяна". В България 20 на сто са дали такъв отговор.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg