Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) подкрепя предложението, направено с проекта за Постановление на Министерския съвет за определяне на размера на минималната работна заплата (МРЗ) за страната от 1 януари 2023 г. за размер на минималната работна заплата, равен на 770 лева, но при уточнение, че въпросната минимална работна заплата бъде посочена като брутна. 

Това е записано в становище на Асоциацията по проекта на Постановление на Министерския съвет, адресирано до служебния вицепремиер по социалните политики Лазар Лазаров, като се изтъква, че решението е по изключение и различно от общата им принципна политика.

Има ли риск минималната заплата да бъде намалена


Принципната позиция на АИКБ е против административното определяне на минималната работна заплата в страната.

Известни са и многогодишните възражения на Асоциацията срещу "волунтаристичното нарастване на размера на минималната работна заплата без съответно нарастване на производителността на труда и пр.".


Многократните предложения на АИКБ са за преминаване към договаряне на минималната работна заплата чрез инструментариума на колективното договаряне или на други форми на договаряне, които да са нормативно регламентирани, в това число и предложения за договаряне по икономически дейности.

Какво реши социалната комисия за минималната заплата

От работодателската организация припомнят, че "в момента страната се намира в „особен режим“ – тя се управлява съгласно бюджета за изтичащата 2022 г., действието на който е предложено да бъде продължено от Народното събрание. Между продължаването на действието на сегашния бюджет и главоломното увеличаване на минималната работна заплата има драстично противоречие, което е откровена заплаха за финансовата стабилност. По-точно – то е сигурна гаранция за фискална нестабилност."

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg