Банка ОББ коригира нагоре прогнозата си за ръст на българската икономика за 2023 г. - от 1,5 на сто на 1,8 на сто, а тази за 2024 г. надолу - от 2,7 на сто на 2,5 на сто, съобщават от банката.

Ръстът в сектора на недвижимите имоти в България е далеч по-умерен, в сравнение с други държави от Европейския съюз, смята главният икономист на ОББ д-р Емил Калчев. 

Банковите лихви ще се задържат високи за дълго време

"По-доброто представяне през първото тримесечиие на българскатка икономика идва в известно противоречие с глобалните тенденции (Германия влезе в техническа рецесия, но са по-ниски цените на газа и петрола), но е и под въздействие на местни фактори (все още ниски лихви, по-висок ръст на заплатите)", посочва Емил Калчев.

istock
istock

Инфлацията в България отново намаля през април – от 12,1 на сто към март (хармонизирана) на 10,3 на сто (спрямо април 2022 г.). Базисната инфлация (без храни и горива) също продължи да спада – от 13 на сто на 12,1 на сто през април.

"Що се отнася до недвижимите имоти, по-спокойното отношение спрямо цените, в които икономическите участници все още виждат по-скоро шансове, отколкото рискове, съответства на по-стабилното положение на България в сравнение с други европейски страни - след Франция и Белгия, където ръстът на цените бе най-консервативен, но преди Унгария, Чехия, Германия и Словакия, където буквално те "излетяха" в небесата", заключи д-р Калчев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg