Светът трябва да се нормализира до края на 2022 г. благодарение на ваксините срещу Covid-19, прогнозира Бил Гейтс в интервю за полския вестник "Газета Виборча" (Gazeta Wyborcza) и телевизия TVN24, цитирано от Ройтерс.

"Това е невероятна трагедия", каза съоснователят на "Майкрософт" (Microsoft) по повод пандемията, добавяйки, че единствената добра новина е достъпът до ваксини.

Милиардерите ли ще спасят света от бедност

Откакто беше открит за първи път в края на 2019 г., Covid-19 засегна над 125 милиона души по света, отнемайки досега 2,7 милиона живота. Още през 2015 г. Бил Гейтс предупреди, че може да се очаква "силно заразен вирус, а не война", който да причини смъртта на милиони хора през следващите няколко десетилетия.

istock
istock

"До края на 2022 г. трябва да се върнем към нормалното благодарение на ваксините", посочи Гейтс в интервюто за полските медии.

Ново детрониране в света на най-богатите

Милиардерът Гейтс, който се оттегли от поста председател на Microsoft Corp през 2014 г., чрез своята филантропска фондация "Бил и Мелинда Гейтс" е отделил най-малко 1,75 млрд. долара за глобалния отговор на пандемията Covid-19. Това включва подкрепа за някои производители на ваксини, диагностика и потенциални лечения.

Така например планът COVAX, подкрепен от Световната здравна организация (СЗО) и Глобалния алианс за ваксини и имунизация (GAVI), има за цел да осигури 2 милиарда дози ваксини за страните с по-ниски доходи до края на 2021 година.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg