Основният проблем е в тавана на компенсациите за бизнеса заради скъпия ток. Това каза пред NOVANEWS  председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. По думите му, според заявеното от правителството, ще бъдат покрити разходи от по 129 лв. на мегаватчас, при очаквани цени от бизнеса от 184 лв.

„От предвидените 1,5 млрд. лв. 350 милиона ще отидат за разпределителните мрежи, а около 200 - за топлофикациите. Остават 950 милиона, като 670 от тях ще са за първото тримесечие. Проблемът е в тавана на компенсациите, който е определен на 30% от крайната цена. Това прави тази формулировка за компенсиране неработеща за цени над 310 лева”, обясни той.

Готвят нови мерки за цената на тока и парното

Велев допълни, че е много вероятно цените за първото тримесечие за годината да бъдат далеч по-високи от предвиденото.

„Може да се стигне до цени от 500 или над 700 лева. Такива сценарии са възможни. Нужна е пълна компенсация за потребителите. Мораторната цена за бита е 119 лева, за свободния пазар, не само за бизнеса, е 185 лева, като над нея се компенсират ¾. Така, при една крайна цена от 800 лева, каквато имахме през декември, този таван би ограничил компенсацията до 240 лева”, коментира още председателят.

Велев допълни, че бизнесът очаква среща с премиера да се състои в понеделник.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg