Брекзит, глобалните проблеми в снабдяването и пандемията от коронавируса създават "перфектна буря" за британските компании, предизвиквайки недостиг на персонал във всички сфери на бизнеса във Великобритания, пише в. "Гардиън", като се позовава на ново проучване.

Недостигът на персонал засяга почти всички сектори на британската икономика - от транспорта, през селското стопанство, до хотелиерството и ресторантьорството, поставяйки под "сериозен натиск" средния бизнес, предупреждава проучването.

Какво пречи на фирмите да наемат чужденци

Над една четвърт от 500-те фирми, включени в анкетата, казват, че липсата на работници възпрепятства възможността им да работят на обичайното ниво, а намалялата стокова наличност в резултат на причинените от недостига на персонал проблеми в снабдяването вреди на бизнеса им.

Някои фирми обмислят да намалят производството, а други планират да повишат цените, което поражда тревога от увеличение на инфлацията с наближаването на коледния търговски период, отбелязва изданието.

Брекзит без сделка: Какви ще са последиците?
БТА

Почти една пета от фирмите казват, че повишават заплатите, за да привлекат нови работници, а други въвеждат допълнителни облаги за тази цел.

Според проучването, оповестено от счетоводната и консултантска компания БДО, последиците за потребителите може да бъдат "значителни". Почти една трета от фирмите смятат, че сигурно ще се наложи повишение на цените в следващите между три и шест месеца, за да се компенсира нарушаването на нормалната дейност.

Бизнесът обвинява пандемията и Брекзит за недостига на чуждестранни работници. Според 38 процента от фирмите липсата на местна квалифицирана работна ръка вреди на способността им да набират необходимия персонал, посочва "Гардиън".

Проучването разкрива парализиращия ефект, който недостигът на работници и проблемите със снабдяването оказват върху бизнеса във Великобритания, коментира в. "Таймс".

Има ли риск да попаднете на измамна схема в чужбина

Докладът показва, че една трета от средните фирми в страната са били принудени да намалят предлагането още преди да се разрази кризата с горивата.

Над 34 процента от компаниите са казали, че до средата на септември са намалили производството или услугите, за да се справят с недостига на персонал или стокова наличност. Други 31 процента са заявили, че може би ще се наложи да направят същото, ако положението не се подобри до месец, отбелязва изданието.

istock
istock

В Италия недостигът на работници, причинен от пандемията, кара винопроизводителите все повече да се ориентират към роботизация в сектора, пише в. "Уолстрийт джърнъл".

Досега италианските винопроизводители силно разчитаха на работници мигранти за есенния гроздобер, но ограниченията за пътуване и растящите разходи за заплати карат мнозина да се обърнат към машините.

Разясняват правата на сезонните работници

Свързаните с пандемията ограничения за пътуване доведоха до голям недостиг на селскостопански работници миналата година, след като източноевропейците и северноафриканците нямаха възможност да стигнат до полетата в Западна Европа. Тази година недостигът на персонал намаля, но трудността за намиране на работници ускори промяната, която вече беше започнала в селскостопанския сектор, отбелязва изданието.

Макар че събирането на реколтата при някои насаждения като соята и зърнените култури вече е силно автоматизирано, винопроизводителите досега не бързаха толкова да въвеждат промяната. Търговците на вино спорят дали при автоматизираното събиране на реколтата има по-голяма вероятност да бъде повредено гроздето - нещо, което може да се отрази на качеството на виното. Цената възпира голям брой дребни селски стопани. Някои европейски региони дори забраняват машинното събиране на реколтата.

istock
istock

За много винари в Европа и САЩ обаче трудността за намиране на работници, която по думите им постепенно е нараствала от години, но е станала особено остра по време на пандемията, ги кара да преминат към роботизация. Това е промяна, която ще продължи след пандемията и може да промени дългосрочните миграционни модели, при които десетки хиляди чуждестранни работници идват в Италия, Франция и Испания за събирането на селскостопанската реколта всяка година, посочва "Уолстрийт джърнъл".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg