Спад на икономиката на страната до 13%, прогнозират от БНБ за 2020 г. в периодичното си издание „Икономически преглед“.

За второто тримесечие на 2020 г. ще бъде отчетен един от най-големите в историята спадове на икономиката на България, но съществува голяма несигурност по отношение на мащаба на икономическия шок през този период, пише прогнозират още от БНБ.

Поради неяснотата относно бъдещото развитие на епидемичната обстановка несигурността по отношение на БВП през второто полугодие също е много голяма. В резултат, на база наличните данни има 60% вероятност спадът на БВП за настоящата година да е между -4,1% и -13,1%, посочват от БНБ.
 
Най-голяма е вероятността за понижение на БВП с 8,5%, като причините за това ще бъдат основно свиване на потреблението и на инвестициите и в по-малка степен от негативния принос на нетния износ.

Бюджетните разходи се очаква да допринасят положително за икономическата активност чрез по-високия размер на националните и на съфинансираните от ЕС правителствени разходи и инвестиции, посочват от БНБ.
 

istock
istock

За периода 2021–2022 г. предвиждаме постепенно възстановяване на икономическата активност, като в края на прогнозния период реалният БВП се очаква да достигне нивото си от 2019 г., пише в анализа.

„Ню Йорк Таймс“: България е обхваната от най-тежката криза от 2013г.

В най-голяма степен за нарастването на БВП през периода ще допринасят частното потребление и износът на стоки, както и допусканият силен растеж на публичните инвестиции.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg