От „Газпром“ и от „Лукойл“ българите губят по 20 милиона лева на ден. Сметката за година е 7 млрд. лева. Това каза пред журналисти в София лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.  

„В момента на България ѝ извиват ръцете”, отбеляза той.

Делян Добрев заяви, че в ГЕРБ са получили „от гражданин писмо, изпратено от „Булгаргаз“ до Български енергиен холдинг“. В него се казва, че няма достатъчно налични количества синьо гориво за месеците октомври, ноември и декември. От писмото ставало ясно, че няма терминали, на които да бъдат разтоварени танкерите, които правителство обяви, че е договорило.

54% по-скъп газ през август иска "Булгаргаз"

"Ние днес не знаем дали правителството е приело офертата за седем кораба и, ако е приело, къде ще ги разтоварва", допълни Добрев.

По думите му официалният посредник на „Газпром“ се завръща и резултатът е, че газът е с 30 на сто по-скъп.

Според Добрев „правителството, което се прави на евроатлантическо излиза, че работи за „Газпром“ и за „Лукойл“. „Газпром“ и „Лукойл“ не са печелили никога толкова, колкото печелят сега", допълни Добрев. 

istock
istock

Бойко Борисов се обърна към политическите си опоненти да спрат „да лъжат” и „да търсят оправдания”. „Писмата на „Булгаргаз” показват пълния провал. Пълен провал показват и всичките им ходения по Баку. Договорени на 180 евро цена, ние го договорихме на 30 евро. Точка”, посочи той.

„България купи 20%, резервирахме капацитет. Половин милиард кубика, при действащ тогава договор с „Газпром”. Ние проектирахме, ние финансирахме. Ние точно толкова построихме, колкото и Кирил Петков да ходи да върти крана”, отбеляза лидерът на ГЕРБ за терминала край Александруполис.

Експерт: Цените на горивата ще падат

Според него изведнъж сега от „партията на промяната” започнали да говорят, че сме имали огромно количество връзки.

„По време на нашето правителство България стана най-развитата газопреносна държава на Балканите. И 80% от всички реверсивни компресори са на територията на България”, отчете лидерът на ГЕРБ.

istock
istock

Той се обърна декларативно към останалите политически партии: „Закон за 100% диверсификация от „Газпром” - първи закон в новото Народно събрание. С или без правителство, без значение”, категорично заяви той.

От Енергийното министерство се въздържаха от коментар. Припомниха, че в края на седмицата ресорният министър Александър Николов и премиерът в оставка Кирил Петков са обяснили, че за октомври има договорка за разтоварването на танкерите. За ноември и декември това решение остава в ръцете на служебния кабинет.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg