Темпът на потребителските цени в Европейския съюз се е забавил до 8,3 на сто през март в сравнение със същия месец на миналата година, докато през февруари годишната инфлация нарасна с 9,9 на сто.

Инфлацията в еврозоната през март е била 6,9 на сто на годишна основа, също значително по-ниска спрямо годишното й равнище от 8,5 на сто, регистрирано през февруари. Това показват най-новите окончателни данни на Евростат, които потвърждават първоначалните оценки на статистическата агенция, публикувани в края на миналия месец.

През март най-значителен принос за годишната инфлация в еврозоната са имали секторите на хранителните, алкохолните и тютюневите изделия (+3,12 процентни пункта, п.п.), следвани от услугите (+2,10 п.п.), неенергийните промишлени стоки (+1,71 п.п.) и енергията (-0,05 п.п.).

Забавяне на годишната инфлация в България

На месечна база през март инфлацията в ЕС и еврозоната е била 0,9 на сто, допълват експертите на Евростат.

Най-висока е била инфлацията на годишна база в Унгария (25,6 на сто), Латвия (17,2 на сто) и Чехия (16,5 на сто). Противно на тях през март най-ниски нива на инфлацията са имали в Люксембург (2,9 на сто), Испания (3,1 на сто) и Нидерландия (4,5 на сто).

В България, спрямо хармонизираната методика на Евростат, годишната инфлацията е била 12,1 на сто през март, като страната ни е заела девето място в ЕС по най-голям ръст на инфлацията за съответния месец, и остава над средните нива за ЕС. На месечна база цените у нас през март са нараснали с 0,6 на сто.

istock
istock

Наскоро българският Национален статистически институт съобщи, че през февруари 2023 г. месечната инфлация в България е била 0,8 на сто, а годишната инфлация (спрямо февруари 2022 г.) се е забавила до 16 на сто.

Според Евростат единствената страна, която е отчела намаляване на цените на месечна база е била Дания, като през март спрямо февруари индексът там се е понижил с 0,2 на сто. Португалия е в другия край на скалата с месечен ръст на цените от 2 на сто.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg