България ще използва ресурс от 26 милиарда лева в следващата многогодишна финансова рамка 2021-2027 на ЕС, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев пред парламентарната комисия по европейски въпроси.

Сумата е без финансирането от Механизма за справедлив преход, откъдето държавите ще получат средства за премахването на изкопаемите горива, допълни Дончев.

България сред 80-те най-добри страни в света

„Фондът за справедлив преход, където на пръв поглед имаме допълнително финансиране. На втори поглед според изискванията, ние трябва да отделим допълнително финансиране от нашия кохезионен пакет в размер поне на 1,5 милиарда, тоест да кофинансираме мероприятията, които трябва да бъдат финансирани от Фонда за справедлив преход“, каза вицепремиерът.

БГНЕС
БГНЕС

Многогодишната рамка най-вероятно няма да бъде приета до края на годината, което означава, че ще се забавят евросредствата по нея, каза още Дончев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg