България пласира нов държавен дълг за 2,5 млрд. евро на международните пазари.

Той е разпределен в две емисии - 10-годишни и 30-годишни държавни еврови облигации. За всяка една от емисиите са одобрени поръчки за 1,25 млрд. евро, предадоха специализираните информационни агенции. Книжата са качени за търговия на борсата в Люксембург.
 
Падежът на 10-годишните облигации е на 23 септември 2030 г. Те са с фиксирана лихва от 0,375%, изплащана веднъж годишно, и са пласирани на цена от 99,863 евро на 100 евро номинал.
Финансовият министър Кирил Ананиев отчете изключителен успех при класиране на първата ни външна емисия от 2016 г. насам.
 
"Това стана в рамките на одобрените тавани за новоемитиран външен държавен дълг, заложени в закона за изпълнение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2020, както и в обемите на средносрочната глобална програма за емисия, ратифициран от НС през 2016 г. и актуализирана в първата половина на 2020 г. заради пандемията от COVID-19", обясни министърът.
 
Емисията беше обявена в два транша - 10-годишни и 30-годишни книжа.
 

istock
istock

"За първи път в нашата история ние излизаме на пазара с 30-годишни книжа. Емисията предизвика безпрецедентен интерес сред инвеститорите, което доведе до заявки, които надвишаваха над 4 пъти обема, който ние търсехме от 2 млрд. евро", поясни още Ананиев.

Правителството тегли нов дълг

Това ни даде основание да увеличим лимита на емисията от 2 млрд. на 2,5 млрд. евро, разпределени в двата транша.
 
"Крайният резултат е уникален в досегашната икономическа история на България. Постигната доходност в двата транша можем да сравним с доходността, която постигат държави, които имат по-висок кредитен рейтинг от нашата държава, включително и държави от еврозоната", съобщи още Кирил Ананиев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg