Нов дълг от 200 милиона лева ще изтегли правителството през февруари.

Министерството на финансите ще предложи книжа със срочност от пет години (с падеж на 15 януари 2025 година) при фиксиран лихвен процент от 0,01 на сто. Това става ясно от публикация на сайта на Българската народна банка за предстоящ на 10-и февруари аукцион.

Това ще е трета емисия от началото на годината, като ще бъде преотворен аукционът на 5-годишни ДЦК от началото на годината, когато бяха пласирани ДЦК за 200 млн. лева при рекордно ниска среднопретеглена доходност от -0,11% - първата в историята отрицателна доходност.

МВФ предупреди банкери да следят за ръст на дълга

В края на януари беше поет и нов 10,5-годишен държавен дълг за 200 млн. евро
(с падеж на 21 декември 2029 г.).

На проведения аукцион бяха пласирани успешно ДЦК за 200 млн. лв. съвкупна номинална стойност при среднопретеглена доходност в размер на 0,13%, която е рекордно ниска за този матуритетен сегмент.

За тази година България може да поеме нов дълг от общо 2 милиарда и 200 милиона лева.

Ако поръчките в предстоящата през следващата седмица емисия бъдат одобрени, страната ни вече ще e емитирала нов дълг за 600 милиона лева само в рамките на месец и половина от началото на годината.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg