Международният валутен фонд призова централните банкери да следят внимателно финансовите уязвимости като нарастващите нива на дълга, които биха могли да представляват средносрочен риск за световната икономика.

МВФ също така предупреди, че по-нататъшното облекчаване на паричната и лихвена политика не е отговорът на подобни рискове.

Най-новите икономически прогнози на МВФ залагат на леко възстановяване на световната икономическа активност през тази и следващата година, макар и до малко по-ниски нива от предходните прогнози, тъй като облекчаването на паричната и лихвена политика в глобален план допринесе за растежа през 2019 година.

МВФ: Има риск за нова Голяма депресия

МВФ заяви, че глобалният растеж би бил с 0,5 процентни пункта по-нисък без предприетите през миналата година действия от страна на централните банки, които осъществиха сумарно най-сериозното намаляване на лихвените проценти в развитите и нововъзникващите пазарни икономики след глобалната финансова криза през 2008 година.

По-нататъшното облекчаване на световните финансови условия в този етап на икономическия цикъл и нарастващите финансови уязвимости могат да застрашат икономическия растеж в средносрочен план, посочват в блога на МВФ Тобиас Адриан, директор на отдела за парични и капиталови пазари на фонда и неговият заместник Фабио Наталучи.

istock

"Погледнато в дългосрочен план, облекчаването на световните финансови условия толкова късно в икономическия цикъл и продължаващото натрупване на финансови уязвимости - включително нарастването на оценката на активите до разтегнати нива при някои пазари и държави, нарастването на дълга и големият приток на капитали към развиващите се пазари - всичко това може да застраши икономическия растеж в средносрочен план", отбелязват членовете на МВФ.

Гърция връща още 2 милиарда евро на МВФ

Докато синхронизираното облекчаване на паричната политика през миналата година помогна за ограничаване на низходящите икономически рискове, сега централните банкери трябва да се стремят да разгърнат други инструменти на своята политиката, като например антицикличния капиталов буфер, за да "ограничават нарастващите уязвимости да поставят икономическия растеж под риск в средносрочен план“, посочват представителите на фонда.

Предупреждението идва след това, което Тобиас Адриан и Фабио Наталучи от МВФ определиха като "забележителна година", при която фондовите индекси на пазарите на акции се повишиха от близо 25% до 30% в Европа, Китай и Съединените щати, до над 15% на развиващите се пазари и на японската борса.

В същото време суверенният и корпоративният дълг на нововъзникващите пазари и дългът на САЩ с висока доходност постигнаха възвръщаемост от над 12%, се казва в съобщението на членовете на МВФ.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg