Гърция обмисля да изплати още 2 милиарда евро, които дължи на Международния валутен фонд /МВФ/, след като 2,7 милиарда евро бяха изплатени миналия месец, съобщава в. "Катимерини".

Финансовият министър Христос Стайкурас спомена това в интервю за Ройтерс вчера, без обаче да уточнява конкретната сума.

Той посочи, че "новото предсрочно плащане трябва да бъде до определен размер, който би позволил на МВФ да запази присъствието си в Гърция до края на периода на наблюдение след спасителната програма".

Гърция привлича пари отвън с данъчни облекчения

Източници от фондовия пазар заявиха, че Гърция планира да погаси дългове в размер на 2 милиарда евро с падеж през 2021 г.

Това отново ще има нужда от одобрението на Европейския стабилизационен механизъм, но този път може да бъде по-трудно, тъй като средната лихва по въпросните заеми от МВФ е 1,9 процента спрямо 4,9 процента лихва на заемите, погасени през ноември - затова предсрочното плащане може да не изглежда толкова необходимо, отбелязва вестникът.

И гърците искат завода на Фолксваген


Гърция ще трябва да докаже, че облигациите, които ще издаде, за да финансира това плащане, ще имат по-ниска лихва, както беше и случаят с ноемврийското плащане. Затова тя не може да финансира плащането с 30-годишни облигации, тъй като лихвата по тях е 2,8 процента, посочват същите източници.

Размерът на неизплатените заеми на Гърция към МВФ възлиза на около 5,5 милиарда евро.

Причината, поради която те не могат да бъдат погасени напълно, е това, че редица страни, начело с Германия, искат МВФ да участва в мониторинга на страната след края на спасителните й програми. Това участие се гарантира, ако някой от заемите все още не е изплатен.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg