Гърция ще предложи данъчни стимули за примамване на богати чужденци да преместят данъчната си резиденция в страната като част от проектозакона за данъчни облекчения, който ще бъде обявен в четвъртък, заяви високопоставен държавен служител, съобщи в. „Катимерини“.

Консервативното правителство на Гърция желае да привлече инвестиции, за да увеличи перспективите за растеж на възстановяващата се икономика.

Данъчните облекчения, включени в проекта на законодателство, ще включват намаляване на ставката на корпоративния данък до 24% от 28% и понижаване на данъчната ставка върху дивиденти до 5% от 10%.

Солидна глоба в Гърция за спиране в бус лента

Така наречената програма non-dom ще предложи на квалифицирани богати инвеститори, които решат да преместят данъчната си резиденция в страната, плосък данък от 100 000 евро върху глобалните доходи, спечелени извън Гърция годишно.

istock
istock

„Данъчните стимули ще се прилагат за период до 15 години и ще включват ползата от отсъствие на данък върху наследството за активи извън Гърция“, заяви висш държавен служител пред Ройтерс.

И гърците искат завода на Фолксваген

Едно от изискванията за придобиване на квалификация ще бъде пребиваването в страната най-малко 183 дни годишно и инвестицията от поне 500 000 евро в рамките на три години.

„Инвестицията може да бъде в недвижими имоти, акции или облигации. Ако инвестицията достигне 1,5 милиона евро, тогава плоският данък ще бъде намален наполовина “, каза официалният служител.

Инвестициите от 3 милиона евро ще намалят плоския данък до едва 25 000 евро. Ще има и клауза, която защитава инвеститорите от промени в политиката на бъдещите правителства.


Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg