Цените на петрола се покачиха в азиатската търговия днес, тъй като глобалните доставки остават на ръба на търсенето поради по-ниските добиви и износ от страна на Саудитска Арабия и Русия, което контрира опасенията за състоянието на световната икономика, предаде Ройтерс.
 

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, добавиха 75 цента, или 0,8 на сто до 85,55 долара за барел.
 
Американският лек суров петрол се покачи с 80 цента или 0,7 на сто до 82,05 долара за барел. Договорите за доставка през септември изтичат утре, а петролът с доставка през октомври добавя 73 цента до 81,39 долара.

Живодар Терзиев: Повишението на цените на горивата не е свързано със сезона

И двата сорта прекъснаха през миналата седмица поскъпването си, продължило седем поредни търговски сесии, и регистрираха спад на цената с около 2 на сто. Основна причина за това беше засилването на долара под натиска на очакванията, че лихвите ще останата високи по-дълго от очакването, както и заради задълбочаването на проблемите на китайския имотен пазар.
 

istock
istock

В същото време доставките остават на критично ниво, като износът на страните членки на групата ОПЕК+ се свива за втори пореден месец, посочва Стефано Грасо, мениджър в "ЕйтВантЕдж" (8VantEdge) в Сингапур, като цитира предварителни данни на компанията за следене на товарния морски трафик "Кплер" (Kpler). "Доставките намаляват, търсенето расте", казва Грасо. "Ако не се стигне до рецесия и търсенето не спадне, ОПЕК+ ще държи нещата в свои ръце".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg