По отношение на еврозоната БНБ е фокусирана върху две групи от задачи - законодателната рамка и техническата подготовка. И по двете теми работим системно и последователно.

Това заяви управителят на Българската народна банка Димитър Радев, предаде БГНЕС.

Радев обясни, че в момента работят по законодателни промени, които да регламентират работата на БНБ в условията на членство в еврозоната.

Той е категоричен, що се отнася до работата на БНБ, институцията няма нито един ден закъснение по отношение на изготвяне на законодателни промени, както и по отношение на техническата подготовка.

Домбровскис: 1 януари 2025 г. е възможна дата за присъединяването на България към еврозоната

“В контекста на Еврозоната БНБ се намира в уникална позиция. Тя произтича от факта, че България е член на банковия съюз, но не е член на Еврозоната. БНБ участва във вземането на най-важните решения свързани с надзора и преструктуриране на банките в Еврозоната”, подчерта той.

istock
istock

Управителят на Българската народна банка посочи, че промяната на датата за присъединяване на страната към Еврозоната поставя предизвикателства както пред БНБ, така и пред банките, защото ще наложи промяна на графиците, по които се работи.

“БНБ и търговските банки работят системно и последователно по въпросите от тяхната компетентност за въвеждане на еврото, но са готови да калибрират задачите и средствата за тяхното изпълнение при промяна на целевата дата”, каза още Радев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg