Експертите на компанията за финансови услуги "АйбанФърст" (iBanFirst) твърдят, че се намираме в безпрецедентна ситуация, тъй като рядко рецесията е била прогнозирана толкова предварително, съобщават от компанията.

Няколко икономики са поставени пред изключително сериозни икономически предизвикателства: страните от еврозоната, Обединеното кралство и държавите, в които балонът в пазара на недвижими имоти продължи да се разраства през последните години, като Канада и Австралия. От друга страна, САЩ биха могли да избегнат рецесия, ако жилищният сектор, който представлява 5 на сто от икономическия растеж на САЩ, не отслабне през следващия период. Засега спадът на цените отразява пазарна корекция, но не и срив на сектора, смятат експертите.

Централните банки се уплашиха от вдигането на лихвите

Китай няма да бъде фактор за растеж през следващата година. Според прогнозите на  "АйбанФърст" темпът на растеж на Китай се очаква да се забави значително през 2023 г. в сравнение с предходните години до около 3 на сто. Целта на китайското правителство е да възстанови икономиката, която в момента е ощетена от стратегията за нулев ковид и от тежките мерки за преструктуриране на пазара на недвижими имоти, които започнаха през септември 2021 г. Инвеститорите очакват обща загуба от 130 млрд. долара, причинена от неизпълнението на задълженията от страна на китайските строителни предприемачи.

istock
istock

За валутния пазар рецесията означава отново волатилност, както и връщане на щатския долар към по-реалистични нива, пише в икономическата прогноза. Според експертите на компанията щатският долар е надценен спрямо повечето валути. Например, той е надценен с около 28 на сто спрямо еврото, измерено по реалния обменен курс.

По-дълбока рецесия очаква МВФ в Европа

"Хегемонията на долара е както причина, така и симптом за загубата на привлекателност на европейския континент, който понася цялата тежест на спираловидната инфлация, подхранвана от енергийната криза, подчертана от неблагоприятния обменен курс на вносните материали. Прекалено силният долар е ускорител на рецесията. Тя обикновено започва в страните с развиващи се икономики, които са особено чувствителни към колебанията на валутния курс. И макар че икономистите продължават да обсъждат идеалното ниво на EUR/USD от икономическа гледна точка, няма съмнение, че евро под паритета е проблематично за европейските икономики", казва Веселин Бекяров, главен валутен дилър за България в "АйбанФърст".

Основана през 2013 г., със седалище в Белгия, "АйбанФърст" е регулирана като платежна институция и обслужва клиенти в цяла Европа, пише в съобщението. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg