29 на сто от структурата на общия доход заемат пенсиите, а най-висок дял - 58,5 н сто – работната заплата.  Едва 5 на сто от дохода идва от самостоятелна заетост. Това показват данните на НСИ за второто тримесечие на тази година.

В номинално изражение доходите от работна заплата се увеличават с 13,5% на годишна база, а от пенсии - с 13,7%. Доходите от самостоятелна заетост обаче намаляват с 5,5 на сто.

Доходите на домакинствата в страната растат по-бавно от разходите, показват още данните. Докато заплати и пенсии са се увеличили с 11,6%, то разходите - с 20,3%,. Статистиката показва, че през периода април - юни средният доход на едно лице в домакинство достига 1894 лева, а разходите вече са 1666 лева.
 
Основната част от разходите са за храна и безалкохолни напитки (30,8%), за жилище (16,9%) и за данъци и социални осигуровки (14,2%).
 

С 13,1% намалява и размерът на доходите от социални обезщетения и помощи, показват още данните на НСИ.

Сметките за дома се вдигат

Разходите за храна и безалкохолни напитки, които има най-голям дял в разходите на домакинствата, се увеличават с 13,4%, а за облекло и обувки - почти два пъти. Разходите за данъци и социални осигуровки също имат увеличение - с почти 13 на сто.
 

istock
istock

От данните на НСИ за потреблението се вижда, че на годишна база се повишава консумацията на плодове и зеленчуци, месо и прясно мляко. Намалява потреблението на захар, а без промяна остава потреблението на олио и яйца.Почти без промяна е и консумацията на хляб и тестени изделия.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg