Европейската централна банка се спря на ново повишение на лихвения процент с 25 базисни пункта, с което наблюдаваната отблизо депозитна лихва достигна най-високото си ниво от въвеждането на еврото през 1999 г.
 
Десетото поредно повишение на лихвения процент от страна на ЕЦБ издига референтната депозитна лихва до рекордно високото равнище от 4%.
 
Управителният съвет на Европейската централна банка счита, че основните лихвени проценти на ЕЦБ са достигнали нива, които, поддържани за достатъчно дълъг период от време, ще допринесат съществено за връщане на инфлацията към желаното ниво от 2 процента.
 
Това заяви президентът на банката Кристин Лагард по време на пресконференция след като банката обяви, че увеличава с 0,25 процентни пункта и трите си основни лихвени проценти.
 
Решението за увеличението на лихвите е взето с мнозинство, а не с консенсус, посочи още Лагард. Това означава, че сред членовете на борда е имало някои, които са били на друго мнение.
 
Преди публикуване на днешното решение анализаторите също бяха разделени дали ЕЦБ ще увеличи за десети пореден път своите лихвени проценти или ще спре на нивотоу установено през юли.
 
Лагард посочи пред журналистите, че това не означава задължително, че лихвите ще останат на настоящите си нива, и допълни, че бъдещите решения на управителния съвет ще осигурят определянето на достатъчно рестриктивни основни лихвени проценти на ЕЦБ толкова дълго, колкото е необходимо.
 
ЕЦБ ще продължи да прилага основан на данните подход, когато определя подходящото ниво и продължителност на рестриктивната си политика.
 
На въпрос дали високите лихви няма да предизвикат рецесия, Лагард посочи, че мандатът на ЕЦБ е да поддържа финансовата стабилност, защото в обществото има редица уязвими групи.

БНБ отново вдигна основната лихва

Тя обаче не посочи, колко дълго време лихвените нива ще се задържат на високите по думите и нива.
 
По време на пресконференцията вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос отговори на въпрос какво се е променило и какви уроци са научени в Европа след фалита на американската инвестиционна банка "Лемън Брадърс" (Lehman Brothers) преди 15 години. Той посочи, че средата е тотално различна, капиталовите нива и ликвидността е на много по-високо ниво от тогава, а регулаторната рамка е по-стабилно.
 

istock
istock

Де Гиндос изтъкна, че това може да се види на фона на банковата криза в САЩ през пролетта, когато фалираха няколко банки със средна капитализация, както и с незадоволителното представяне на "Креди Сюис" (Credit Suisse) и последвалото й придобиване от Ю Би Ес (UBS). След случилото се по-рано тази година бяха проведени стрес тестове в банковата система на еврозоната, които показаха, че банките могат да се справят със значителни предизвикателства в бъдеще.
 
По думите на Лагард едно от положителните неща в настоящата ситуация на потиснато икономическо развитие е състоянието на пазара на труда и перспективите за ръст на възнагражденията. От друга страна рискове пред средносрочните прогнози има от повишаване на цените на енергията, състоянието на икономиката на Китай, както и от климатичните услови и промени, които могат да доведат до ръст на цените на храните.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg