Страните от еврозоната харчат повече, отколкото ще си върнат, за да смекчат икономическия удар от войната в Украйна чрез субсидии за горива и други мерки за подпомагане, съобщи във вторник Европейската централна банка, като поиска от правителствата да използват средствата си по-ефективно.

19-те държави, които споделят еврото, одобриха мерки за подкрепа на стойност 0,9% от техния общ брутен вътрешен продукт, предимно за компенсиране на скока в цените на енергията. Но това би трябвало да увеличи растежа на БВП на еврозоната само с около 0,4 процентни пункта тази година и да намали инфлацията с по-малко от този процентен пункт, главно чрез по-ниски цени на енергията, посочва ЕЦБ.

Най-богатите руснаци са загубили над 60 млрд. долара от началото на годината

В проучването, което беше използвано за икономическите прогнози на ЕЦБ за 2022-2024 г., банката изчисли, че въздействието върху растежа ще отслабне през следващата година, а това върху инфлацията ще обърне настоящата възходяща посока.

През 2022-2024 г. се очаква мерките за стимулиране, одобрени в отговор на войната, да добавят малко по-малко от 0,4 процентни пункта към икономическия растеж и да ограничат инфлацията с малко над 0,1 процентни пункта, прогнозира ЕЦБ.

iStock

Централната банка също така установи, че половината от фискалните стимули са били насочени към подкрепа на краткосрочното потребление на изкопаеми горива, докато само минимална част е допринесла пряко за зеления преход.

Прогноза: Европа ще изпадне в рецесия и това ще затрудни вдигането на лихвите

"Гледайки напред, трябва да се положат усилия за все по-голямо насочване на компенсаторните мерки, свързани с енергията, към най-уязвимите домакинства“, посочи ЕЦБ и добави:

"Нещо повече, стимулите трябва да бъдат насочени към намаляване на използването на изкопаеми горива и зависимостта от руската енергия, като същевременно се поддържат стабилни публични финанси".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg