България винаги е работила и без руски петрол. Над 60% от вноса в Бургас е бил от нефт извън Русия. Сега този процент ще стане 100.

След Нова година прогресивно започна спад на руския петрол. Това каза бившият член на Надзорния съвет на „Лукойл“ Никола Янков в ефира на NOVA NEWS.

Той посочи, че българският представител в Надзорния съвет няма никакъв контрол върху оперативното управление. По думите на експерта въпросният член има право на вето, което засяга генерални решения като прекратяване на дейността, ликвидация, смяна на предмета на работа.

Гостът обясни, че не би трябвало държавата да има роля в търговията на горива.

Ще поскъпнат ли още горивата след 1 март


„Изказванията на министъра на финансите са странни, защото държавата няма роля. Това изглежда като натиск и ПР акция, с която да се покаже на гражданите, че той се бори с „Лукойл“, за да разсее съмненията, че е бил по някакъв начин зависим от компанията, подкрепяйки дерогацията“, каза Янков.

Той каза, че в 12 държави има по-ниски цени на горивата, а работата с руски петрол не води до намаляване на тарифите.

„САЩ се превърна в най-големия износител на петрол в последните няколко години и това е причината цените на международните пазари да се държат в нормални граници“, заяви Никола Янков.

Повече гледайте във видеото. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase