От 1 октомври по интерконектора Гърция - България ще потекат търговски количества газ. Това каза в Русе енергийният министър Росен Христов, който уточни, че в момента се правят тестове и всичко върви по план.

„Капацитетът на тръбопровода ще ни осигури пълната възможност да получаваме газ от Азербайджан, както е по договор. Това е едно от основните предимства на тази мрежа”, добави той.

Икономическият министър: Бъдещите енергийни помощи няма да доведат до вдигане на данъците

По повод на обсъждания таван на цената на газа от Русия той коментира, че към момента няма конкретни изисквания на Европейския съюз. „Очакваме от Европейската комисия конкретното предложение с конкретните цифри. За момента такова официално не сме получили”, обясни Христов.

Министърът каза още, че не се очаква режим на тока у нас.

„България разполага с необходимото обезпечение. Енергийната система е тествана и е в добро състояние. Извършват се и са извършени всички необходими ремонтни дейности, за да обезпечим нормална работа на енергийните мощности”, подчерта той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg