Сивата икономика в България е двойно по-голяма спрямо тази в западноевропейските държави, обяви финансовият министър Владислав Горанов на среща с бизнеса, на която бяха обсъдени проблемите около внедряването на новите изисквания за касовите апарати.

Според текстовете от Наредба Н-18, които в края на януари бяха отложени за пореден път, всички касови апарати трябва да подават информация до 5 минути след направена покупка от търговския обект.

За търговците, които вече са инвестирали в новите връзки, проблемът идва от надеждността на сървърите на НАП, обяви Михаил Петров от една от големите търговски вериги. Миналия вторник тя е била пред затваряне именно поради проблем със сървърите:

Борисов: Искаме сивият сектор да излезе на светло

"Отпаднаха сървърите в 18.30 ч. в понеделник и бяха възстановени за работа някъде след 15 ч. на следващия ден".

Поли Карастоянова от Националния борд по туризъм очерта проблемите в туроператорската индустрия, хотелиерството и ресторантьорството:

"Тогава, когато се прави една резервация, от едната страна се счита за услуга, която е предоставена, но от другата страна това не е консумирана услуга все още и няма гаранции, че тя ще бъде консумирана".


Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че някои имат притеснения и използват Наредбата като смокинов лист за грешния модел на правене на бизнес и по тази причина протестират.

"Нашите оценки са, че през касови плащания и през интернет търговия годишно около 0,5 милиард приходи за бюджета се спестяват", добави той.

Горанов: Няма необходимост от прехвърляне на спестяванията от лев в евро


Директорът на НАП Галя Димитрова добави, че вече хиляди бизнеси работят по новите изисквания на Наредба Н-18. Към момента в НАП са регистрирани около 900 софтуера за управление на продажбите, а други 130 са в процес на вписване, посочи тя.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg