Финансовият министър Владислав Горанов ще проведе среща с хотелиери и ресторантьори по въвеждането на Наредба Н-18 за касовите апарати, съобщи самият той по време на 14-тата годишна среща на правителството с бизнеса с участието на премиера Бойко Борисов.

Министърът заяви, че все още не разбирал недоволството на хотелиери и ресторантьори, тъй като по думите му, тези бизнеси година и половина не казали проблемите си.

Пред бизнеса премиерът Борисов заяви, че иска ресторантите и хотелите да излязат на светло.

Сивата икономика у нас - сред най-високите в Европа

Борисов призна, че забелязва едно странно поведение от страна на недоволния бизнес по отношение на наредбата. Непрекъснато се говори къде е държавата по отношение на една или друга политика. Когато се вземат мерки и правителството излезе с решение – пак става проблем, защото мерките фалирали бизнеси, коментира премиерът.

"Ако изтеглим наредбата, ще кажете, че държавата не изпълнява функциите си", добави Борисов.

Министър-председателят изтъкна, че навсякъде в Европа се предоставят касови бележки, докато в България се крият оборотите. В същото време се иска да се развива инфраструктурата, дори държавата да плати самолетните билети на туристите и чартърите. Затова Борисов настоява тези, които не искат наредбата да влезе в сила, да кажат публично какво им пречи.

istock
istock

"Че хващаме оборотите по този начин, означава, че не сме с малкия и среден бизнес", добави Борисов. Той даде за пример, че Гърция е наложила още една такса на магистралата до Солун. Въпреки това всички българи си плащат, докато в България още не може да се въведе ТОЛ системата.

Една трета признават сивата икономика за престъпление

"Сиреч, тука трябва да е без пари. В Сърбия може да си платим, в Гърция може да си платим, но тук не може, защото държавата ни е длъжна", заяви Борисов. В единия случай се отчита голям дял на сивия сектор, докато в другия се налагат правила.

Според него правилата не се харесват, защото по този начин онлайн ще се осветли оборотът. При проверките на данъчните се оказва, че едни сървъри са в Макао, други в Шанхай.

"Ето това искаме да хванем, за да може да има повече пари за пенсии, за доходи и всичко останало", изтъкна премиерът Борисов.

Наредба заплашва работата на туроператори

Ден преди срещата на кабинета с бизнеса Българската стопанска камара заяви, че подкрепя "справедливите искания" на браншовите организации, протестиращи срещу Наредба Н-18, касаеща режима за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти с касови апарати.

Камарата настоява да бъдат променени разпоредбите в наредбата, според които търговски обекти ще бъдат запечатвани от НАП още преди да е изрично доказана някаква вина от страна на търговеца.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg