Tуроператори ще бъдат принудени да приемат плащания само по банков път след 31 януари, когато промените по Наредба Н-18 влязат в сила.

Възможно е някои туроператори да прекратят дейността си заради непосилните вложения, които трябва да направят за нова резервационна система, която да отговаря на изискванията на наредбата, твърдят от бранша.

Промените в Наредба Н-18  засягат всички фирми, които оперират в България и които приемат плащане в брой и използват касови апарати, софтуер за управление на продажбите и интегрирани автоматизирани системи за продажба.


90 на сто от туроператорските фирми ще бъдат засегнати от разпоредбите на наредба Н-18.

Заличават регистрацията на 35 туроператори

"Проблемите идват от внедряването и лицензирането на СУПТО системите - "системи за управление на продажбите в търговския обект", посочи Димитрина Горанова от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

"Всички колеги сме положили максимално усилия да приведат софтуера на програмите, с които работят - най-вече резервационните програми, в съответствие с наредбата, доколкото това е реално и доколкото това вече е постигнато от колегите", увери Светла Атанасова от Българската асоциация на туроператорите.

istock
istock

Някои от туроператорите трябва изцяло да сменят софтуера за управление на продажбите. Средствата за нова резервационна система варират от 3-4 хиляди лева до 5 цифрени суми в зависимост от нуждите на предприятието. 

Туроператори твърдят, че за да изпълнят разпоредбите на Наредба Н-18 ще са принудени да приемат само банкови разплащания от своите клиенти, като опасенията са, че не всички клиенти имат банкови сметки.

Ще имаме ли по-добър туризъм с промените в закона


"Наредбата касае разплащания в брой и с кредитни карти. Затова колегите, виждайки невъзможността да приведат дейността си към изискванията на наредбата, решават да ограничат методите на плащане и да ги сведат единствено до плащане по банков път, така че да не попадат под обхвата на наредбата. Всъщност това е в противовес на развитието на модерния свят, който се стреми към гъвкавост, към удобство за клиента, ние трябва да се ограничим", коментира Димитрина Горанова.

Целта на наредбата е да ограничи сивия сектор, но големите туроператори нямат друг избор освен да работят на светло, подчерта Светла Атанасова от БАТА. Проблеми създават фирмите, които работят извън закона.

Националната агенция за приходите ще подпомага всеки, който търси съдействие за интегрирането на изискванията на наредбата, заяви каза говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Туристите у нас – младежи, идващи за седмица

istock
istock

"Гратисен период няма и тази политическа позиция беше ясно заявена неколкократно от Националната агенция за приходите. Такава е и позицията на Министерството на финансите. В момента срокът е 31 януари 2020 година, което е точно след 10 дни. Ние наблюдаваме активността на различни икономически сектори и оператори и виждаме, че една значителна част от търговците в България, не само в туристическия бранш, а повечето от икономическите сектори, интензивно привеждат дейността си в съответствие с наредбата. Имаме вече близо 600 одобрени СУПТО софтуери, софтуери за управление на продажбите и процесът в момента е изключително интензивен."

Подобрява ли се качеството на туристическите услуги

Целта на проведените срещи с представители на туроператорски фирми е да се изясни кои от изискванията създават затруднения.

Предстои промяна за облекчаване на електронната търговия, съобщи още Росен Бъчваров.

"Идеята е проста - онлайн търговците, тези, които приемат т.нар. неприсъствени картови плащания през виртуални ПОС терминали, да бъдат освободени от ангажимента да издават хартиени касови бележки от фискални устройства. За тях има ангажимент да дадат на клиентите си, защо не по дигитален път, описание на стоките или услугите, които са продадени, но това да не става от фискално устройство, което значително би облекчило техния бизнес", изтъкна Росен Бъчваров.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg