"Мен ме водят като най-продължителния застъпник за влизане на България в еврозоната. Еврото е днешният ни шанс за успех. С умишления фалит на КТБ през 2015 година пропуснахме възможността да влезем в еврозоната. Пропускайки този шанс, загубихме много пари и онази стабилност, която искаме, а нямаме".
 
Това каза пред БНР финансистът Кольо Парамов, бивш главен ревизор на БНБ.
 
И определи като "недоразвити" и "фалшиментации" теориите, които се прилагат за убеждаване на обществото, че моментът за приемане на еврото не е сега.
 
"Критериите за еврозоната се изпълняват от България в перфектен вариант", допълни той.

Как ще се обърнат заплатите и пенсиите ни в евро

"Ситуацията е пределно ясна. Категорично моментът да се присъединяваме към еврозоната не изглежда да е добър. Дори БНБ е съгласна с това. Няма как до януари 2024 година да се наваксат изискванията - например нивото на доходите у нас да се изравни спрямо средноевропейското", коментира икономистът Георги Вулджев от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).

istock
istok

Парамов е категорично против провеждането на референдум с питане дали България да влезе в еврозоната.
Според Вулджев е напълно логично в една развита либерално-демократична държава да се направи допитване по такъв важен въпрос.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg