Гърция подкрепя пълно членство на България в Шенген, което означава отваряне на сухопътните граници, както и присъединяване в еврозоната, което се очаква да стане на 1 януари 2025 г.

Това каза министърът на финансите Асен Василев в изявление след проведената двустранна среща с държавния министър на Гърция Ставрос Папаставру в сградата на Министерството на финансите в София.

Василев определи срещата с държавния министър на Гърция като изключително продуктивна. Той уточни, че основните точки по време на разговора са били за свързаността и транспортните коридори между двете страни.

Бизнесът настоява страната ни да бъде приета в Шенген и по суша още тази година

Държавният министър на Гърция Ставрос Папаставру определи днешната среща като продължение на тази, която е била проведена между българския премиер Денков и гръцкия министър-председател Мицотакис, която акцентира върху задълбочаването на двустранните отношения между двете страни.

"Гърция и България не само се радват на много добри междусъседски отношения, но те са и като стълбове на сигурността в региона", заяви Папаставру.

Освен това се насърчава двустранното сътрудничество в областта на енергетиката – най-вече на коридора Юг-Север.

По думите на гръцкия държавен министър по този начин се отварят нови коридори за взаимна свързаност, това подобрява и инфраструктурата в Европа. Ставрос Папаставру изрази и вяра в потенциала на отношениятя между България и Гърция.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg