България остава в периферията на кризисния процес в икономиката. Добрата новина за нас е, че ние нямаме потвърдено тримесечие със спад.

Мога да кажа, че 7% спад, с който ни плашиха, няма да се случи в страната ни.
 
Това коментира в предаването "Здравей, България" финансистът Емил Хърсев.
 
"Нещата идват по-бавно. Икономиката обаче е свързана и никой не може да остане изолиран. Затова вероятно ще има отражение и върху нас", допълни Хърсев.
 
По думите му първото тримесечие на годината сме го завършили с растеж, второто вероятно ще е със спад, "но в никакъв случай няма да е в рамките на този спад, който Европейската комисия и Световната банка прогнозираха", каза още Хърсев.
 
Според него до изтеглянето на нов дълг ще се стигне при всички положения.
 

"Ние участваме в европейската програма за възстановяване. Там една сериозна част, около 40%, от всички мерки, които бяха договорени са дългови", обясни Хърсев.
 
Финансистът добави, че изтеглянето му ще се наложи за покриване и на мерките, които в момента се обявяват от държавата.
 

Хаоса Хърсев определи като най-страшното в настоящата ситуация. "Той ражда страшно безпокойство. Човекът има нужда от стабилност и трябва да знае какво се случва", заключи той.
 
Икономиката на еврозоната и на целия Европейски съюз отбеляза най-дълбок в историята спад през второто тримесечие с оглед на въведените по това време строгите противоепидемични мерки, целящи да ограничат разпространението на коронавируса, показват предварителни данни на европейската официална статистика Евростат, публикувани на 31 юли.
 

istock
istock

През месеците от април до юни общият брутен вътрешен продукт на 19-те страни членки на еврозоната се сви с цели 12,1% спрямо първото тримесечие, когато БВП се понижи с 3,6%.
 
Спрямо второто тримесечие на 2019 г. брутният вътрешен продукт на еврозоната се сви с 15% след понижение с 3,1% през първото тримесечие на настоящата година.

Борисов: Тежките времена предстоят, кризата ще настане догодина

Според предварителната оценка на Евростат икономиката на целия Европейския съюз отбеляза спад през второто тримесечие с 11,9% спрямо първите три месеца, когато БВП се понижи с 3,2%. На годишна база БВП на ЕС намаля през второто тримесечие с цели 14,4% след спад с 2,5% през периода януари - март.
 
Това е най-дълбокият икономически спад в ЕС и в еврозоната откакто Евростат разполага с този тип данни от 1995 г. насам и е в резултат на въведената заради Covid-19 мащабна блокада в цял Европа към средата на месец март, която блокада започна постепенно да се вдига в редица европейски държави през месец май, обяснява БНР.

istock
istock

Спадът на БВП за две поредни тримесечия означава, че еврозоната и целият ЕС се намират официално в икономическа рецесия от началото на годината.
 

Предварителните данни се базират на експресните оценки за БВП на 10 от 27-те страни членки на Европейския съюз: Белгия, Чехия, Германия, Испания, Франция, Италия, Латвия, Литва. Австрия и Португалия.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg