Ще има ли нов скок на инфлацията? Темата в студиото на “Здравей, България” коментираха бившият зам.-министър на финансите Георги Кадиев и икономистът Кузман Илиев.
 
“Ние сме перманентно в криза и най-добрата мярка срещу това е да има редовно правителство, което да взима някакви мерки”, заяви Кадиев. 
Според него мерките, които взима парламентът, не са анти-инфлационни, а напротив - те подхранват инфлацията. 
 
“Парламентът прие едно вредно решение да увеличи компенсациите за бизнеса, като вече компенсира не над 250 лв. за мвтч, а над 200 лв. за мвтч. Тези допълнителни компенсации струват 900 млн. лв. на година”, посочи Кадиев. “Най-много компенсации получават тези, които нямат нужда от тях , като “Лукойл Нефтохим”. Те получават помощ от 22 млн. лв. на година”, допълни той. 
 
Друга мярка, която според експертите, “надува” инфлацията” е увеличението на минималната работна заплата. 
 
“МРЗ е закон, с който не можеш да наемаш определени групи. Ако тя е твърде висока, това означава, че ще има повече безработица. Това просто е закон, с който забраняваш да наемаш”, обясни Кузман Илиев. 

Няколко милиарда за пенсионери и работещи през „страничния вход“ на бюджета

“Не можем да не вдигнем минималната работна заплата, защото има инфлация”, посочи от своя страна Кадиев. 
 

istock
istock

Ще паднат ли цените, експертите смятат, че за това е нужно по-голямо производство на стоки. 
 
“Мисля, че инфлацията ще продължи. Не в такива високи темпове. Инфлацията ще е по-ниска, защото е минала своя пик, но това не означава, че цените ще намалеят”, обясни Кадиев. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg