Българската икономика вероятно ще се свие със 7,8% през 2020 г., а забавянето през второто тримесечие спрямо първото ще бъде около 16%.

Това означава, че рецесията, предизвикана от пандемията, ще е по-остра от тази, която беше отключена от глобалната финансова криза през 2009 г., пише в анализа на Кристофор Павлов, главен икономист за България на УниКредит Булбанк.

Безработицата временно се очаква да надхвърли 10%.
 
Позитивното е, че този път възстановяването ще започне много по-рано и ще протече по-бързо.

Прогнозата е за 7% ръст на БВП през 2021 г., което ще помогне на икономиката да достигне своето предкризисно ниво през първата половина на 2022 г., или година и половина, след като спадът е приключил.

След рецесията през 2009 г. на икономиката бяха нужни над четири години, за да компенсира загубите на БВП.
 
Влизането ни в чакалнята за еврото (ERM II) и Банковия съюз ще спомогне лихвите да останат ниски, прогнозира банкерът в анализ за икономиката на Централна и Източна Европа (ЦИЕ).
 

istock
istock

Данните за разпространението на COVID-19 сочат, че пикът на епидемията в България може да се очаква няколко седмици, след като вече е достигнат в най-тежко засегнатите страни в Европа.
 
След като епидемията започне да затихва, очакваме ограничителните мерки да бъдат разхлабени и произведеният БВП в икономиката да нарасне силно през третото тримесечие, пише Кристофор Павлов.

Основният сценарий в анализа предвижда, че мерките за социално дистанциране ще бъдат разхлабени в края на май или юни, но голяма част от тях ще останат за по-продължителен период от време, докато или бъде разработена ваксина или населението придобие колективен имунитет.

МВФ: Икономиката ни ще нарасне с 6% догодина

Това са лоши новини за икономиката, тъй като много компании и домакинства ще възприемат изчаквателен подход към инвестициите, а потреблението на стоки, които не са от първа необходимост, ще остане потиснато за по-продължителен период от време.

Хората ще избягват препълнените търговски центрове, ще пътуват по-малко и ще отложат покупките на стоки за дълготрайна употреба, прогнозира анализаторът.
 

istock
istock

Има няколко фактора, които може да направят рецесията в България по-малка и по-кратка, отколкото в повечето европейски държави, пише в анализа. България е сред страните с най-малък държавен дълг, което позволява да бъде компенсирана по-голяма част от загубите на доход.

Спрямо други европейски страни българският туризъм е по-малък и съответно загубите ще са по-малки. Поевтиняването на петрола и газа ще има положително влияние върху икономиката ни.

Освен това България има една от най-високата производителност спрямо разходите за труд. От една страна доходите няма много да падат, защото и без това са ниски.

А при възстановяване на глобалното производство ще имаме предимство пред редица страни по отношение на разходите за труд.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg