"Ако се изпуснат цените на тока и енергията, инфлацията може да скочи до 10-15%. Правителството ако поеме цената на скъпия газ за бита и на Топлофикациите, ще избегне този сценарий". Това заяви пред NOVA Георги Ангелов, икономист от института "Отворено общество".

Той разкри, че има 7,9 млрд. лв. повече приходи от миналата година, при планирани 3 млрд.  А в края на годината 3 млрд. лева са били оставени за разходи през 2022 г. 

По думите му икономиката се възстановява по-бързо от очакваното, но това е проблем, защото има дефицит на суровини и енергия, както и проблем с доставките.

Пик на инфлацията тази година прогнозират експерти

"Оттам е и поскъпването на услугите и инфлацията. Изнасяме ток на рекордни цени в големи количества", обясни той. И допълни, че бюджет, съставен през октомври няма нищо с реалността през януари. 

istock
istock

"Добре е, че бюджетът остана за по-късно, за да видим реално колко е инфлацията и колко са намалели доходите на домакинствата, за да бъде по-адекватен на ситуацията. Ако бяхме го направили октомври, трябваше сега да го актуализираме", сподели експертът.

Според него пари има много, но трябва схема какво да се прави с тях.

Инфлацията е по-голямата заплаха от пандемията

"Печалбите на енергетиката са огромни, за едно тримесечие печалбата беше 14 пъти по-висока в сравнение с 2020 г. Имаме около 15 млн. квоти за замърсяване с въглероден диоксид, по 100 евро всяка. Всичко това е много повече отколкото в нормална година", посочи Ангелов. За него са били нужни компенсации за бизнеса, за да не се вдигат цените.

"Инфлацията се дължи на скока на енергията и на тока. Почти невъзможно е бизнесът да свали цените, по-скоро е необходимо да се работи да не се вдигат повече, а доходите на домакинствата да растат повече от инфлацията", посъветва икономистът. И прогнозира, че инфлацията ще се ускорява още няколко месеца, много вероятно е да достигнем двуцифрено ниво.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg