От Министерството на финансите прогнозират годишна инфлация над 10% и ускорен ръст на цените до септември. Според експерти това ще забави икономическия растеж. В публикуваната пролетна макроикономическа прогноза МФ посочва, че войната в Украйна е променила икономическите перспективи за България.

Очаква се по-нисък растеж на икономиката за тази и следващата годината. Принос за повишената инфлация ще имат храните, чието поскъпване ще достигне до 16.4% през декември. Повишението в цените на горивата се очаква да достигне 25.1% в края на годината.

„Още когато приеха бюджета беше ясно, че макрорамката му не става за нищо. Това си пролича и от дебатите в Народното събрание. Факт е, че войната също много ускори нещата”, заяви журналистът Петър Илиев в студиото на „Здравей, България”
 
„У нас обикновено има две официални инфлации. Едната е по индекса на потребителските цени – по него, без войната, достигнахме 10% през февруари на годишна база. Другата е по хармонизирания индекс на потребителските цени – това е европейският индекс. При него цените за комунални услуги са с по-малка тежест, отколкото при индекса на потребителските цени. За България този индекс е по-релевантен”, обясни той.

Експерт: Бензинът може да достигне и 3,50 лв. за литър

По думите му разликата между двата индекса е 2,5%. „Това е страшно много. Ако войната не приключи до средата на годината, средната годишна инфлация у нас може да бъде 18%”, посочи Илиев.

istock
istock

Темата коментира и бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев. „Мисля, че инфлацията наистина ще бъде по-висока от това, което е заложено”, категоричен бе той.
 
„Неяснотите по Плана за възстановяване също продължават. Това, че Фон дер Лайен идва лично да преговаря с нашето правителство, със сигурност означава, че в него ще има някакви доуточняващи въпроси”, коментира Керемедчиев.
 
Според него войната няма да доведе до липса на стоки. „Ще продължаваме да употребяваме газ, бензин и зърно, но те ще бъдат на много по-високи цени”, добави той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg