"Допреди да започне войната, Русия започна да помпа цената на газа чрез контрол на газохранилищата. Сега, след мерките на европейските държави, това  го прави с намалени доставки и с несигурност на доставките”, коментира пред NOVA NEWS икономистът Евгений Кънев.

Той е категоричен: "Част от аспекта на войната, която се развива в Украйна, е и цената на газа".

Ще имаме ли газ през зимата


Това поставя много проблеми при Германия, поосчи експертът. Причината е, че тя е най-силно зависима от руския газ. "Целта е да се таргитира Германия, за да се разцепи единството в ЕС по отношение на санкциите", обясни Кънев.

По думите му в отговор ЕС може да работи за енергийната си независимост, но това отнема време. Според него обаче нашата икономика не зависи толкова от газ.

istock
istock


„Ние имаме няколко завода - 15-20 - и топлофикациите. Най-вече Софийската.Тя винаги е била и работи под себестойност. Така че софиянци няма какво да се притесняват – държавата винаги ще помага. Освен това има алтернативно гориво, на което могат да работят инсталациите”.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg