Ще видим забавяне на растежа на цените в магазините. Ще можем да купуваме все по-малко въпреки това, защото доходите ни ще нарастват с все по-бавен темп, дори може да стагнират. Вече виждаме симптомите на тежка стагнация, почти рецесия. Това каза пред NOVA NEWS икономистът Кузман Илиев.

По думите му икономическият растеж е бил илюзия.

Ще продължат ли да поскъпват цените на храните


"Започва забавяне на икономическата активност, а приходите на компаниите започват да спадат. Това води до уволнения или намаляване на заплати. При нас това ще дойде впоследствие, с около шест месеца закъснение след Германия. За месец и половина с 20% нефтът се е оскъпил, това идва по колонките и в магазините. Има забавяне не само на износа, но и на вноса. Можем да планираме повече и да лобираме проблемът в Черно море бързо да се реши. Не трябва да има дефицит през следващата година, нито МРЗ да е 50% от минималната. Лихвите за фирмите тръгват нагоре, работят в среда на несигурност'', обясни той.

Адриан Николов от Института за пазарна икономика посочи, че ще трябва да свикнем да живеем с по-висока инфлация от предните години.

istock
istock

"Конфликтът в Украйна доведе до ръст в цените на зърнените храни. Последните данни сочат, че  доходите на работещите успяват да надбягат инфлацията. Ще има свиване на енергетиката заради много високите цени от миналата година. Това ще се отрази на цените на износа, но и тези на производителите", подчерта той.

Според него увеличението на МРЗ е добра идея, но не и ползвайки средната за референт.

"Решението трябваше да се обвърже с медианата. Догодина ще видим минимална заплата от около 930 лева, което е сериозен ръст", обобщи Николов.  

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg