Ръстът в производствената инфлация ще изисква все повече увеличение на лихвените проценти и по-високи мерки от централните банки, което ще доведе всички до ръба на рецесия през 2023 г. Вероятно ще навлезем в сравнително тежка и продължителна рецесия. Това разкри икономистът Щерю Ножаров от БСК пред NOVA NEWS.

По думите му за българския бизнес това означава няколко неща.

"В секторите с висока междуфирмена задлъжнялост, ще има фирми на ръба на фалит. При гражданите с кредити ще има усложнение. При програмирането на следващия бюджет вероятно няма да има възможност за пълноценно индексиране на доходите. Глобалното противопоставяне на САЩ и Китай води до разкъсване на веригите на доставки и все по-голямо капсулиране на отделни валутни региони", посочи той.

Икономист: Инфлацията се успокои

Икономистът обясни и какво може да се направи.

istock
istock


"Един бюджет трябва да бъде конструиран да намалява неравенствата, а не като сегашния - който дава на всички. Парите да бъдат получавани от тези, които имат нужда. Бързо трябва да се приеме дефиниция за енергийна бедност и да се оптимизират държавните разходи и програмното бюджетиране", категоричен е Ножаров. 

Според него тази година ще бъде по-лека икономически от следващата, когато светът ще бъде на ръба на рецесия.

Накъде ще поеме инфлацията

"Икономическият растеж на повечето държави в Европа ще бъде под 1%. Високата инфлация ще доведе множество проблеми - възможностите за финансиране на бизнеса и тези на домаикнствата да изплащат дългове", подчерта икономистът. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg