Инфлацията в Европейския съюз отбеляза нов рекорд през юни от 9,6% на годишна база, а в еврозоната - от 8,6%, показват данни на европейската официална статистика Евростат.

В същото време инфлацията в България се ускори през юни до 14,8%, като по-висока инфлация е отчетена в четири други страни членки на съюза (Естония, Литва, Латвия и Чехия).

Инфлацията в еврозоната се ускори през юни до 8,6% спрямо година по-рано от 8,1% през май, докато в целия ЕС тя нарасна с 9,6% след повишение през май с 8,8%.

Годишната инфлация в България се ускори

На месечна база индексите на производствени цени (CPI) в еврозоната се повиши с 0,9%, а в еврозоната - с 0,8 на сто.

Най-ниска годишна инфлация през юни има в Малта (6,1%), следвана от Франция (6,5%) и Финландия (8,1%), докато най-висока инфлация е отчетена в Естония (22%), Литва (20,5%) и Латвия (19,2%).

В 10 от 27-те членки на ЕС годишната инфлация през юни е по-ниска от средното ниво от 9,6%, докато в останалите 17 членове на съюза тя е над средното ниво.

Графики на потребителската инфация в ЕС и еврозоната

Основен принос за по-нататъшното рязко ускоряване на инфлацията в еврозоната оказват енергийните цени, като през юни те сочиха с 42% спрямо година по-рано след повишение с 39,1% през май. В същото време цените на неенергийните индустриални стоки се повишиха с 4,3% спрямо май, докато цените на храните, алкохола и тютюна се повишиха с цели 8,9% след повишение със 7,5% през май, а цените на услугите се увеличиха с 3,4%. Това предполага, че инфлацията вече се е настанила в голяма част от европейската икономика.

Според данните на Евростат хармонизираната потребителска инфлация в България през юни нарасна с 1,2% спрямо предходния месец и се ускори на годишна база до 14,8% от 13,4% през май, потвърждавайки данните на НСИ от по-рано този месец.За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg