Ще продължи ли да расте инфлацията коментираха в студиото на „Здравей, България” Георги Ангелов, старши икономист от Института "Отворено общество" и Лидия Шулева, бивш социален и икономически министър.
 
„Ясно е че доходите в Източна Европа са много по-ниски, отколкото в Западна и респективно делът на това потребление е много по-голям. В крайна сметка инфлацията се бори с рестрективни мерки.

Нормално е да се свива потреблението и да се увеличават лихвите. По този начин се натиска потреблението. Като няма кой да купува и се свиват доходите, инфлацията също ще намали”, каза Шулева.

БАН очаква стагфлация у нас още тази година

„При нас кошницата на покупките има по-голям дял храни и енергия, тъй като сме по-бедни. Тези две неща поскъпнаха най-много и затова по-бедните страни са по-тежко ударени”, поясни Ангелов.

istock
istock

И припомни, че през 2008 г. сме имали горе-долу същата инфлация, но тогава доходите са били високи и обществото не е усетило толкова много ръста й.
 
„Трябва правителството и работодателите да седнат и да говорят за цените и компенсациите”, заключи той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg