Инфлацията в Европейския съюз се ускори през миналия месец. В сравнение с юни 2021г. хармонизираният индекс на потребителските цени (ХИПЦ - HICP) се увеличи в 25 от страните членки, а забавяне записаха само Германия (-0,5 процентни пункта) и Нидерландия (-0,3 п.п.), по данни на Евростат.

Като цяло в ЕС инфлацията се ускорява през всеки от последните 12 месеца, макар и в различна степен, като през юни миналата година бе на сравнително ниско равнище. Това е и последният месец, в който годишната инфлацията в ЕС бележи спад: до 2,2 на сто през юни 2021 г. след 2,3 на сто през май 2021 г. 

"Инфлацията се повиши през последните месеци, до голяма степен заради базови ефекти, преходни фактори и увеличение на цените на енергията. Очаква се (инфлацията) да се ускори допълнително през втората половина на годината, преди да се забави", каза тогава президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард, цитирана от Си Ен Би Си.

14,8% инфлация в България за юни отчете Евростат

Положителните прогнози на ЕЦБ обаче не се сбъднаха. Потребителските цени както в ЕС, така и в еврозоната продължиха да нарастват и през първите месеци на настоящата година.  

От юни 2021 г. до края на календарната година инфлацията в ЕС се ускори значително, като през декември достигна 5,3 на сто. Като основен фактор за тенденцията икономисти, цитирани от телевизия "Евронюз", тогава посочиха отварянето на икономиките от Общността след въведените противоепидемични мерки и проблемите с предлагането, което не можеше да задоволи нивата на търсене.

istock
istock

Като друг важен компонент за растежа на инфлация през втората половина на миналата година се яви поскъпването на енергията. За периода юли-септември 2021 г. инфлацията при енергийните стоки в еврозоната регистрира годишно увеличение до 15,76 на сто. През следващото тримесечие октомври-декември, отново на годишна основа, енергийните стоки поскъпнаха с 25,7 на сто.

С настъпването на новата година, през първия месец на 2022-а, инфлацията при енергията в еврозоната продължи да се ускорява (28,8 на сто). Започналата война в Украйна само засили този ефект, като цените на енергоносителите се покачиха и през февруари и март, съответно с 32 на сто и 44,3 на сто. След забавяне до 37,5 на сто през април и 39,1 на сто през май, ръстът на цените на енергията в страните, приели еврото, достигна 42 на сто през юни.

Годишната инфлация в България се ускори

Хармонизираният индекс на потребителските цени в ЕС отчита средногодишен ръст от 7,7 на сто през периода януари-юни 2022 година. Нивата на нарастване на потребителските цени се увеличават през всеки един от месеците през посочения период, като са били най-ниски през януари (+5,6 на сто) и най-високи през юни (+9,6 на сто), сочат данните на Евростат.

Междувременно стана известно, че инфлацията в САЩ се е ускорила до 9,1 на сто на годишна база през юни. Това е най-високото й равнище от края на 1981 г. и отразява по-високите разходи за бензин, подслон и храна, сочат данните на американското министерство на труда.

istock
istock

Окончателните цифри надминаха официалните прогнози, подчертавайки безмилостния ценови натиск, даващ още аргументи на Управлението за федералния резерв на САЩ за ново силно увеличение на лихвените проценти по-късно през месеца, отбелязаха световните агенции.

На този фон главният изпълнителен директор на "Голдман Сакс" (Goldman Sachs) Дейвид М. Соломон каза, че инфлацията е дълбоко вкоренена в глобалната икономика и не е ясно дали ситуацията ще се подобри до края на годината.

"Виждаме, че инфлацията е дълбоко вкоренена в икономиката и това, което е необичайно за този конкретен период, е, че както търсенето, така и предлагането са засегнати от външни събития, а именно пандемията и войната срещу Украйна", добави Соломон.

20% и нагоре инфлация прогнозират икономисти до края на годината

По думите му изпълнителните директори, управляващи големи световни компании, продължават да наблюдават постоянен инфлационен натиск върху веригите си за доставки. Въпреки това според експертите на "Голдман Сакс" има признаци, че инфлацията ще се забави през втората половина на годината.

istock
istock

Какво ще е развитието на потребителските цени през оставащата част от 2022 г.?

"Отговорът е съмнителен и всички ще наблюдаваме много внимателно" развитието на ситуацията, каза освен това Соломон, като добави: "Очаквам, че ще има повече нестабилност и ще има повече несигурност". 

Той алармира, че УФР ще бъде принудено да предприеме по-агресивни увеличения на лихвените проценти, тъй като инфлацията продължава да бъде проблем. Това може да започне да наранява "корпоративното доверие, а също и потребителската активност в икономиката".

Миналата седмица новият ръководител на "Банк ъв Америка" (Bank of America) Майкъл Гапен каза, че сега очаква "лека рецесия" тази година, тъй като постоянната инфлация и агресивната парична политика карат потребителите да намалят разходите си.

Мудис: Ръстът на лихвите ще бъде "нож с две остриета" за банките в нововъзникващите икономики

Каква е инфлацията в България?

В България хармонизираният индекс на потребителските цени отбеляза ръст от 14,8 на сто през юни 2022 г. спрямо същия месец година по-рано. Така страната ни зае петото място сред страните членки на ЕС по инфлация през юни, като преди нас са само Естония (+22,0 на сто), Литва (20,5 на сто), Латвия (19,2 на сто) и Чехия (16,6 на сто).

На месечна основа, спрямо май, индексът се увеличи с 1,2 на сто, а с годишно натрупване, спрямо декември 2021 г., родните потребителски цени, измерени чрез хармонизирания индекс, нараснаха с 9,4 на сто. 

По данни на НСИ отделните групи потребителски стоки у нас през юни, според хармонизирания индекс, поскъпват както следва (в низходящ ред):

-    Транспорт - 29,9 на сто;
-    Хранителни продукти и безалкохолни напитки - 23,5 на сто;
-    Ресторанти и хотели - 19,2 на сто;
-    Жилища, вода, електроенергия, газ и други горива - 17,1 на сто;
-    Жилищно обзавеждане, стоки и услуги за домакинството и за обичайно поддържане на дома - 12,1 на сто;
-    Образование - 7,1 на сто;
-    Облекло и обувки - 5,7 на сто;
-    Развлечения и култура - 5,1 на сто ;
-    Разнообразни стоки и услуги - 5,0 на сто;
-    Алкохолни напитки и тютюневи изделия - 3,1 на сто; 
-    Здравеопазване - 2,0 на сто;
-    Съобщения - 2,0 на сто.

В базисния сценарий на своята макроикономическата прогноза за юни Българската народна банка (БНБ) предвижда инфлацията тази година да е 14,7 на сто. Като причини за нея родните експерти посочват поскъпването на енергоносителите и на суровините. 

Прогнозата на БНБ за инфлацията се движи в широк диапазон - от 11,4 на сто до 20,2 на сто, заради значителни колебания на международните цени на суровините и заради войната в Украйна.
 



За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg