В най-новия си доклад, международната рейтингова агенция "Мудис" (Moody's) се фокусира върху банковите сектори в 10-те нововъзникващи пазара сред страните членки на Г-20. Докладът обхваща прогнозни данни за Аржентина, Бразилия, Китай, Индия, Индонезия, Мексико, Русия, Саудитска Арабия, Южна Африка и Турция, информира БТА.

В съответствие с глобалната тенденция, инфлацията се ускори на много от нововъзникващите пазари сред страните от Г-20. В отговор централните банки в повечето нововъзникващи икономики повишиха лихвените си проценти. Този ход като цяло води до увеличаване на лихвените маржове на банките, осигурявайки тласък на тяхната рентабилност, се посочва в доклада.

С колко ще поскъпнат кредитите у нас

Въпреки това с повишенията на лихвите се увеличават и рисковете за активите за банките. Ако темповете на инфлация се покачат рязко, това би довело до още по-рязко увеличение на разходите по заемите и икономическо забавяне, а в резултат на това и до увеличение на разходите по кредити, което ще надхвърли маржовете на печалбите.

istock
istock

В доклада си експертите на "Мудис" предупреждават, че въздействието на регистрираните увеличения на инфлацията и затягането на монетарната политика върху банките не е с ясни последици. Въздействията от повишенията на лихвите за ограничаване на инфлацията са комплексни за банките, като могат да се посочат два ключови противоположни ефекта: По-високите лихвени проценти обикновено водят до по-широки нетни лихвени маржове (NIM), което повишава рентабилността на банките. Същевременно по-високите лихвени проценти водят до по-бавен икономически растеж и по-голяма тежест за погасяването на дълга за кредитополучателите, което води до отслабване на качеството на заема и увеличаване на разходите по кредита.

Лихвите по ипотечните кредити в САЩ с най-рязък скок от 35 години

9 от 10-те нововъзникващи пазара сред членките на Г-20, нетни лихвени маржове са достигнали исторически максимум. Изследователите очакват банките в Индия, Саудитска Арабия и Южна Африка да отчетат по-голямо увеличение на маржовете си през 2022-2023 г.

Ако инфлацията достигне ръст над прогнозирания, банките в Бразилия и Турция ще отбележат най-слабо увеличение на маржовете си.

Ускоряването на инфлацията до исторически високи нива, води до увеличаване на разходите по кредити в седем от 10-те разглеждани икономики. 

От агенцията прогнозират, че банките в Русия и Турция ще отбележат по-голямо увеличение на разходите по кредитиране. Ако инфлацията се ускори допълнително, разходите по кредити също ще се повишат в Аржентина, Южна Африка и Бразилия.

istock
istock

"Въпреки че очакваме инфлационният натиск да намалее на всичките 10 пазара през 2023г., ускоряването на инфлацията отвъд нашите очаквания би довело до по-високи разходи за кредитиране, които надвишават ползите от печалбите от по-широките нетни лихвени маржове", алармират експертите. 

Сред 10-те нововъзникващи пазари на Г-20, обхванати в доклада, Турция е изправена пред най-рязък скок на инфлацията, която достигна 73 процента през май в годишно сравнение. След нея се нареди Аржентина с ръст от 61 процента.

Повечето други големи нововъзникващи пазари също са отбелязали покачване на цените, макар и в много по-малка степен от Турция и Аржентина. Нарастващите темпове на инфлация се дължат главно на ограничения в предлагането, повишаване на цените на стоките и/или валутен натиск, сочи още изследването.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg