Финансови експерти прогнозираха пред БНР, че кредитите могат да поскъпнат най-малко с половин процент в следващите месеци. Има промени и в банковите такси.

Най-напред ще поскъпнат новоотпуснатите кредити, а сигнали за това експертите разчитат в поведението на банките още от началото на тази година.

"Ако Европейската централна банка увеличи с 0,5 лихвите, банките ще увеличат с абсолютна реципрочност лихвите по кредити", коментира финансистът Десислава Николова.

Банки дават по-ниски лихви по заеми за определени професии

Сравнително със същия процент се очаква да започнат да растат и лихвите върху депозитите.

istock
istock

Няколко банки на пазара вече предприемат такава политика. За тенденция все още не може да се говори, казва още Десислава Николова.

"По-скоро тези корекции са много малки и бяха в резултат на вътрешна конкуренция между самите тях. Видим ли, че големите банки в страната вдигат, предприемат корекции в лихвите по депозити, тогава вече трябва да се готвим за последващо покачване и отразяване в цената на кредитния ресурс."

Ненужен дълг – най-честата грешка на младите хора

Заедно с това поскъпват и услугите, предимно на място в офиса, за откриване на сметки, парични преводи, теглене и внасяне на суми.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg