Рисковете от фалити и заеми от Международния валутен фонд, и докладът на финансовото министерство коментираха икономистите Никола Янков, доц. Щерьо Ножаров и икономическият анализатор към КНСБ Петър Мишев пред NOVA NEWS.

Янков каза, че няма нищо ново в доклада на министър Велкова. Той посочи, че действията й създават проблем с репутацията на страната разрушава доверието между инвеститорите и партньорите от ЕС.

Застрашена ли е фискалната стабилност на държавата

Ножаров изрази съгласие с Янков. Той определи бюджетите в страната като „гасене на пожари“ и допълни, че липсват политики.

Мишев смята, че в момента няма рискове за бюджета от гледна точка на фалити и международния валутен фонд.

Според Янков трябва да бъдат прекратени програмите за енергийните субсидии без критерии. Той подчерта, че тези програми задълбочават социалното неравенство, защото се „взима от бедните и се дава на хората с повече пари“.

istock
istock

Ножаров изрази несъгласие и допълни, че става дума не за помощи, а компенсации на бизнеса.

Финансовият министър: Няма риск за валутния борд

Мишев е на мнение, че трябва да има критерии за отпускане на дадена помощ, защото иначе се изкривява пазара. Той уточни, че парите не трябва да се раздават „на калпак“.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg