Предвид продължаващата извънредна епидемична обстановка председателят на комисията по финанси и бюджет в СОС предлага удължаване на срока на част от въведените допълнителни икономически мерки, съобщават от пресцентъра на Столичния общински съвет.

За периода от 13 март 2020 г. до 31 януари 2021 г. въведохме редица икономически мерки в подкрепа на бизнеса на територията на Столичната община във връзка с извънредното положение и извънредната епидемична обстановка. Резултатите са видими - до този момент стойността на въведените облекчения надхвърля 4 500 000 лв., посочва Георгиев.

Половината фирми със затруднения с кредитите след мораториума

Той предлага изцяло освобождаване от наем за срок, не по-дълъг от периода 1 февруари - 30 юни, което да важи за наематели на имоти на общината или на общинските дружества, които не са осъществявали дейност в съответния обект. Договорът за наем следва да е сключен преди 13 март 2020 г.

istock
istock

Друго предложение е изцяло освобождаване от обезщетение за ползване отново за период, не по-дълъг от 1 февруари 30 юни, за договори, сключени преди 13 март 2020 г. Освобождаването от обезщетение се предлага да важи за ползватели на общински имоти или имоти на общинските дружества, ако са преустановили своята дейност.

Желаещите да се възползват от облекченията, е необходимо да подадат декларация по образец и счетоводни документи до 31 юли 2021 година, информират от СОС.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg