"Изпращаме година на стагфлация. Това, което ни очаква - все същото, но в по-лоша форма. Икономиката ще се забавя още повече, а инфлацията ще се ускорява". 

Това прогнозира пред БНР проф. Красимир Петров, икономист. Той е преподавал икономика и финанси в САЩ, Ирландия, Саудитска Арабия, Тайван, Тайланд, България. 

Инфлацията е по-голямата заплаха от пандемията

По думите му "в икономиката не искаме да се подложим на диета, да няма популизъм, да не даваме пари за щяло и нещяло". 

"И бизнесът, и семейството трябва да минимизират и ликвидират всички видове кредити, да изградят 6-9 месеца спестявания. Трябват реални активи - потребителски - да се купят вещи, апартаменти, злато. Аз не препоръчвам купуване на жилища и имоти, защото са неколкократно надценени".  

istock
istock

"С Covid мерките няма как да очакваме растеж на икономиката. Имаме конфликт между здравните и икономическите мерки. Този проблем трябва да се реши на макроикономическо и политическо равнище. Икономиката трябва да се разхлаби", допълни проф. Петров.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg