Като цяло икономиката на България изсветлява.

Има положителна тенденция от 2010 г. и досега тази тенденция се потвърждава, но България изостава спрямо страните от ЕС, съобщи професор Стефан Петранов, ръководител на екипа, създал композитния индекс "Икономика на светло", на пресконференция в БТА.

Чрез този индекс Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ вече десета година измерва светлата част на българската икономика.

Фирмите у нас не одобряват антикризисните мерки

Стефан Петранов посочи, че факторите, които допринасят за изсветляването на икономиката ни, са: подобряващата се нормативна среда, намаляване на административното бреме, като и някои конкретни мерки, свързани със засилване на контрола в данъчните складове при горивата, мерки на Министерството на културата за изсветляването на броя на абонатите на кабелните телевизии.

istock
istock

Сред задържащите фактори за изсветляването на икономиката на България според Стефан Петранов са недостатъчните реформи в здравеопазването, защитата на конкуренцията, правосъдието, вътрешния ред и сигурност, неблагоприятното състояние на образованието и мъчителното придвижване на реформите на пазара на труда. Като допълнителна пречка Петранов посочи поредното административно повишаване на минималната заплата.

Петранов прогнозира, че ако България продължи със същите темпове да изсветлява икономиката си, до 2023 г. можем да очакваме сивият сектор да се редуцира до 18 процента, но това ще е повече спрямо средното за ЕС, където процентът на сивата икономика е между 12 и 15 процента.

ЕЦБ: Европейската икономика ще се възстанови най-рано в края на 2022г.

Стефан Петранов посочи за дела на сивия сектор при цигарите в България, че той е между 4,5 и 5 на сто през 2019 г. с тенденция за леко увеличение, а при тютюните за пушене - от порядъка на 50 процента.

Петранов съобщи, че от следващата година АИКБ ще анализира освен композитния индекс "Икономика на светло" и такъв за "Заетост на светло".

istock
istock

Председателят на АИКБ Васил Велев заяви, че причината организацията да прави това проучване и последователно да се бори със сивата икономика е защото сивият сектор ощетява фиска. Ако неговият размер е около 20 на сто, това значи близо десет милиарда лева по-малко в бюджета, предвид на 40 на сто преразпределение на БВП през бюджета, коментира Велев.

Какви ще са загубите за икономиката от хоум офиса

Сивият сектор влияе върху корупцията, като те взаимно се подпомагат и ускоряват, и води до нелоялна конкуренция, допълни той.

АИКБ всяка година връчва наградите "Икономика на светло", но Велев каза, че напоследък организацията е провокирана да предложи и антинагради заради някои решения, като например увеличаването на минималната пенсия с различен процент от останалите, което според Велев разкъсва връзката между осигурителен принос и размера на получаваната пенсия.

Други сиви практики са свързани с автобусния транспорт и нелегалните превозвачи, и шофьорските курсове.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg