Вървим по план за еврото. Имахме среща с Кристин Лагард от Европейската централна банка. Всички прогнози на Европейската комисия и на ЕЦБ показват, че последният критерий, който не сме изпълнили, е този за инфлацията.

Той ще бъде изпълнен през 2024 г., което отваря възможност за членство през 2025 г. Това заяви финансовият министър Асен Василев в свое изявление. 

„Когато финансовият министър казва, че вървим по план, трябва да разбираме, че планът леко се е променил. Вече не се говори конкретно за 1 януари 2025 г., а през тази година по принцип”, заяви пред NOVA NEWS икономистът от ЕКИП Георги Вулджев.

Пеканов: Почти няма шанс България да влезе в еврозоната от 1 януари 2025 г.

„Миналата седмица излезе зимната прогноза на Европейската комисия за икономиките на Европейския съюз и еврозоната, включително за България. За тази година ръстът на БВП, който ни се дава, е 1,9%, а за догодина - 2,5%. Това е добра прогноза. Тоест очевидно се оценява, че имаме потенциал за продължаващ икономически растеж”, посочи икономистът Румен Гълъбинов.

Целия разговор гледайте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase