Икономистът Румен Гълъбинов смята, че кампанията на ЕК идва точно навреме. "Приемането ни в еврозоната като политическо решение до голяма степен вече е взето. Междувременно може да влезем в Шенген, така че да бъдем улеснени да спазим срока за влизане в еврозоната. Като БВП България ще стане по-богата с еврото, в момента сме на последно място в ЕС по този показател на глава от населението. Имаме по-ниска инфлация от Полша и Румъния, както и от Унгария - цели три пъти. Те не са заявили намерение за членство в еврозоната", коментира той пред NOVANEWS.
 
По думите му благодарение на механизма ЕРЕМ 2 макроикономическите показатели са повлияни. "Инфлацията у нас основно идва от хранителните стоки. Повечето от храните, които консумираме, са внос.

Не трябва да плашим хората, че като влезем в еврозоната ще обеднеем, напротив - ще има стабилизиране и увеличаване на доходите", подчерта Гълъбинов. И допълни, че като членове на еврозоната и Шенген България ще стане магнит за инвестиции.
 
Независимият финансов консултант Преслав Китипов смята, че гражданите с по-висок ценз разполагат с повече информация за влиянието на еврото. "Те не са уплашени, а разбират ползите от въвеждането му. С останалата част от населението трябва да се работи повече и да им се предостави подробна и простичка информация за влиянието на еврото върху техния бюджет.

Ще се вдигнат ли цените след приемане на еврото

В Хърватия 65% от цените на храните са останали без промяна, 20% са се понижили, остатъкът е с малко по-високи цени. Това е страна, близка до нас, очаквам при нас да се получат сходни данни", заяви той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg