Колко сме били, какво сме работили, какви са били изборите, образованието и правосъдието ни?

Това е информация, която се събира още от 1909 г. в така наречените „Статистически годишници“. Отскоро всички тези данни са лесно достъпни благодарение на дигитализацията, която Националният статистически институт извършва на архива си.

Кои ще са най-търсените професии през следващите 12 месеца

Прелюбопитни са данните, които са вълнували българите тогава. Немалка част от темите са ключови за живота ни и днес. Това, което сега наричаме НСИ, си има своя прародител. Той се появява на бял свят през 1881 г. като „Статистическо бюро“. Нуждата от информация за живота в числа прави така, че тогава се провежда и първото преброяване на населението, на чиновниците, на сградите, на поземлената собственост и на добитъка.

Прилежно събрани, всички тези данни са публикувани в първия „Статистически годишник на Царство България“ през 1909 г. Той има 525 страници, а информацията в него е разпределена в 16 раздела. Изданието, както и всички следващи до 1944 г., е двуезично – на български и френски.

Повече по темата гледайте във видеото. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase